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(Sorry for the phone picture)

And the secret ingredient is...


Tofu! You won't even taste it. I swear. I've had a history of sneaking strange ingredients in desserts without ever failing (though I don't even consider it strange anymore). Beetroot in chocolate cakes? Check. Chickpeas in chocolate chip blondies? Check. Courgette in brownies. Red peppers in a pineapple cake.  Avocado icecream. Violet cashew cream. So just trust me or let me convince you with the fact that the hazelnut/chocolate combo is the base for Nutella and who doesn't like Nutella?



Chocolate hazelnut tartlets
(vegan, gluten-free)

Crust
130 g gluten-free flour (I used 90 g sweet rice flour and 40 quinoa flour)
85 g hazelnut meal
2 tablespoons raw sugar (optional, just in case you want a sweeter taste)
100 g non-dairy butter, cold

Filling
2 x 100 g chocolate bar
300 g tofu
40 g agave syrup
pinch of salt
1/2 teaspoon hazelnut extract

Preheat oven to 190°C. Combine flour, meal and sugar, add cold butter cut into small pieces and combine with your fingers until it forms a dough. Press the dough down into four prepared tartlet pans.
Melt the chocolate in a double-boiler and let cool for 5 minutes. In a blender, blend the chocolate, tofu and agave syrup until perfectly smooth. Add the salt and hazelnut extract and pulse for another 30 seconds. Scoop the filling onto the tartlets and spread evenly with the back of a spoon. Bake for 15 minutes and then transfer to wire rack.


Tartelettes de noisettes au chocolat
(végétalien et sans gluten)

Pâte:
130 g farine sans gluten (j'ai utilisé 90 g de farine de riz et 40 g de farine de quinoa)
85 g de poudre de noisettes
2 cuillères à soupe de sucre brut (facultatif)
100 g de margarine ou beurre végan, froid

Garniture:
200 g chocolat noir
300 g tofu
40 g sirop d'agave
pincée de sel
1/2 cuillère à café d'extrait de noisette


Préchauffer le four à 190°C. Mélanger la farine, la poudre de noisettes (et le sucre), ajouter le beurre froid en dés et mélanger du bout des doigts pour former une pâte. Recouvrir le fond de quatre moules à tartelettes avec cette pâte.
Faire fondre le chocolat au bain-marie et laisser refroidir 5 minutes. Mixer le chocolat, le tofu et le sirop d'agave jusqu'à ce que le mélange soit crémeux. Ajouter le sel et l'extrait de noisette et mixer 30 secondes de plus. Garnir les fonds de tartes avec la ganache, en aplanissant avec le dos d'une cuillère. Cuire 15 minutes.





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