A fault confessed...

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... is half redressed. Right?

Right?

Let me confess.
I am a procrastinator and a ditherer. And people, my life sucks because of that. Sometimes.
Last Sunday, the result of this issue of mine was this dessert.

Serve this deep-dish apple pie with a streusel topping warm with thick coconut cream on top. During a snow storm. Ok, the snow storm is optional.






Apple pie, Dutch style
(vegan, gluten-free)

For dough:
100 + 20 g brown rice flour
100 g millet flour
40 g coconut sugar
pinch of salt

60 g vegan butter or margarine
50 mL cold water

For filling:
5 apples, peeled and cut
80 g sugar
1 teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon ground cardamom

10 g arrowroot powder
12 mL non-dairy milk



Preheat oven to 190°C.
In a bowl, combine the flours, sugar and salt. Fold in the butter and the milk and mix until coarse crumbs start to form. Divide the dough in two. Set one half of the dough aside to crumble on top. In the same bowl, add 20 g brown rice flour to the second half of the dough. Mix well until it forms a dough. Press it down a 20-cm prepared tin.
To make filling, in a saucepan, combine apples, sugar and spices together. Cook on medium heat for 10 minutes. In a small bowl, dissolve the arrowroot powder with the milk. Pour it in the saucepan and cook, still on medium heat, for 2 minutes. Let cool for 5 minutes.
Spread apples evenly on crust and top with crumble mixture. Bake for 30 minutes.



Tarte aux pommes, façon crumble
(végétalien et sans gluten)


Pour la pâte:
100 + 20 g farine de riz complet
100 g farine de millet
40 g sucre de coco
une pincée de sel

60 g margarine ou beurre végétalien, coupé en dés
50 mL eau froide

Pour la garniture:
5 pommes, épluchées et coupées en lamelles
80 g sucre de coco
1 cuillère à café de cannelle
1 cuillère à café de cardamome

10 g poudre d'arrowroot (en magasin bio, ou de la fécule de maïs)
12 mL lait végétal


Préchauffer le four à 190°C.
Dans un bol, mélanger les farines (sauf les 20 g de farine de riz), le sucre et le sel. Incorporer le beurre et le lait et mixer du bout des doigts pour obtenir de grosses miettes. Partager la pâte en deux et réserver une moitié pour le crumble. Dans le même bol, ajouter 20 g de farine de riz et former une boule. L'étaler en pressant avec la pomme de la main au fond d'un moule de 20 cm de diamètre.
Pour préparer la garniture, mélanger dans une casserole les lamelles de pommes, le sucre et les épices. Faire cuire sur feu moyen pendant 10 minutes. Dans un petit bol, dissoudre la poudre d'arrowroot avec le lait. Verser dans la casserole et faire cuire, toujours à feu doux, pendant 2 minutes pour que le mélange épaississe. Laisser refroidir 5 minutes.
Répartir les lamelles de pommes sur le fond de tarte et émietter la seconde moitié de pâte sur le dessus. Cuire au four pendant 30 minutes environ.




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