Apricot and black pepper almond butter cookies

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"There are men that are birds, and their raiment is trembling feathers, for they show their souls to everyone and everything that is ungentle or untutored or evil or mockery is as a rude stone cast at them, and they suffer all day long, or as Paul remarks they are slain every moment."
"From 'Five Poems'", Edward Dahlberg 


Don't run away, please!
I promise they're awesome. If you really like black pepper and have an adventurous palate, give them a try!

(Otherwise, you can sub cardamom for the black pepper.)


Apricot and black pepper almond butter cookies
(vegan, gluten-free)
(yield: about 15)

230 g almond butter*
115 g coconut sugar
10 g baking powder
pinch of salt
12 unsulphured dried apricots (about 120 g), chopped
finely cracked pepper

Preheat oven to 180°C.
In a bowl, cream almond butter with sugar. Stir in the baking powder, salt and chopped dried apricots. Add crack pepper to taste (about 3/4 teaspoon). Mix well (the dough will be rather sticky). Drop by rounded spoonfuls on a baking sheet. Bake for 12-15 minutes. Cool before transferring to a wire rack.

* I used 3/4 blanched almond butter (creamy) and 1/4 regular homemade almond butter (very runny). You may get different results (texture-wise) if you use all regular.


Cookies au beurre d'amande, abricots et poivre noir
(végétalien, sans gluten)
(pour 15 cookies environ)

230 g beurre d'amande*
115 g sucre de coco
10 g levure chimique (un peu moins d'un sachet)
une pincée de sel
12 abricots secs sans sulfure (environ 120 g), coupés en petits cubes
poivre noir finement concassé

Dans un bol, battre le beurre d'amande avec le sucre. Incorporer la levure chimique, le sel et les abricots secs. Ajouter le poivre selon votre goût (environ 1 petite cuillère à café). Bien mélanger (la pâte est un peu collante). Former des boules avec une cuillère et les placer sur une plaque allant au four. Cuire 12-15 minutes. Laisser refroidir quelques minutes sur la plaque avant de transférer sur une grille à pâtisserie.

* J'ai utilisé pour moitié du beurre d'amandes complètes fait maison (très liquide) et du beurre d'amandes blanchies (crémeux). 

2 commentaires:

  1. Magnifique recette et très inspirante pour moi qui adore les biscuits avec un goût d'amande (je fais souvent des amarettis ces derniers temps...)
    Peut-être remplacerais-je le poivre par de la cardamome qui va aussi à merveille avec les abricots... car j'avoue avoir du mal à utiliser le poivre dans des recettes sucrées (sauf peut-être dans une salade de fraises).
    Très joli blog en tous cas...
    Isabelle.

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    Replies
    1. Merci Isabelle! J'ai fait des cookies similaires avec de la cardamome, ils étaient délicieux!

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