Broccoli pesto

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Broccoli doesn't get the love that it deserves. Whose fault is that? You, who over boil it, resulting in a soaked, tasteless, mushy, kaki vegetable. Sorry if you cook it the right way but culprits need to be named.
Steaming is the best way to cook broccoli, in my humble broccoli lover opinion. Boiling is fine too, as long as you keep the cooking time short (5-7 minutes). Then immediately toss it into a bowl of cold water to stop the cooking process and to maintin its vibrant colour. And you get: al dente bright green broccoli (yay!).


Et pour les Français/Francophiles, un essai sur le brocoli : Du brocoli.



Broccoli pesto
(vegan, gluten free)
(serves 2-3)

250 g broccoli, uncooked
2 sprigs of thyme
1 bay leaf
1 small branch coriander
35 g almond meal (or unblanched almonds)
20 g pine nuts
1 garlic clove
50 ml olive oil
salt, pepper


Make a bouquet garni by tiying the different herbs together using kitchen string. Boil the broccoli with the bouquet garni until it is tender. Remove the bouquet garni and save 50 ml of broth.
In a food processor, blend together the cooked broccoli, almond meal (or unblanched almonds), pine nuts, garlic clove and olive oil until smooth. Gradually add broth to reach desired consistancy (I like mine rather thick). Add salt and pepper, to taste.
Serve on black rice. I like it with brown rice or quinoa as well.




Pesto de brocoli
(végétalien et sans gluten)
(pour 2-3 personnes)

250 g brocoli
2 branches de thym
1 feuille de laurier
1 branche de coriandre
35 g poudre d'amande (ou amandes non-blanchies)
20 g pignons de pin
1 gousse d'ail
50 ml huile d'olive
sel, poivre

Réaliser le bouquet garni en attachant ensemble les herbes avec de la ficelle de cuisine. Faire cuire  le brocoli avec le bouquet garni jusqu'à ce qu'il soit tendre. Réserver 50 ml d'eau de cuisson.
Dans un robot, mixer le brocoli, la poudre d'amande (ou les amandes), les pignons de pin, la gousse d'ail et l'huile jusqu'à ce que le mélange soit homogène. Ajouter de l'eau de cuisson petit à petit pour désépaissir. 
Servir avec du riz noir. J'aime aussi beaucoup avec du quinoa.








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