Kale salad

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"My heart was a hysterical unreliable organ"

Lolita, Vladimir Nabokov 



I never could quite pinned down why Lolita is one of my favourite books but I think the above quote I underlined in the book might be the answer : I much feel like Humbert Humbert. Not in a perverted way, of course. I suffer from passion as well, that destructive yet exquisite fire that inevatibly burns you down.




Chestnut kale salad with artichoke heart sauce + parsnip fries
(vegan, grain-free)
(for one)

a small handful fresh chestnuts
4-5 kale leaves
sunflower + hemp seeds, to garnish

2 parsnips
coconut oil
salt
chili


Artichoke heart sauce :
24 ml almond butter
12 ml lemon juice
15 ml truffle olive oil
20 ml water
100 g cooked artichoke hearts (from 2-3 artichokes)
salt and white pepper



Prepare the artichoke heart sauce first : blend all the ingredients until smooth (if you use a high-speed blender, you may need less water).
Wash the kale and remove the stems. Roughly chop the leaves. In a bowl, toss the chopped kale with a few tablespoons of sauce and place in fridge to marinate for 30 minutes.  

Preheat oven to 175°C. With a sharp knife, make an incision into each chesnut. Place them on a rack and bake for 25-30 minutes. Cut the parnisps into fries. In a bowl, toss them with coconut oil, salt and chili until they are well coated. Place them on a rack and roast for 15-20 minutes until golden and tender (I like them slightly underdone so I only roast them for 15 minutes).

Top kale salad with roasted chestnuts, sunflower and hemp seeds and serve with parsnips fries on the side with the leftover sauce as dip for the fries.



Salade de kale aux châtaignes, sauce aux cœurs d'artichaut + frites de panais


une petite poignée de châtaignes
4-5 feuilles de kale
graines de chanvre et de tournesol

2 panais
huile de coco
sel
piment


Sauce aux cœurs d'artichaut:
24 ml purée d'amandes 
12 ml jus de citron
15 ml huile d'olive à la truffe
20 ml eau
100 g cœurs d'artichaut cuits (de 2-3 artichauts)
sel et poivre blanc

Commencez par préparer la sauce : mixer tous les ingrédients dans un blender jusqu'à obtenir une consistance lisse (si vous utilisez un blender puissant, il faut réduire un peu la quantité d'eau).
Lavez les feuilles de kale et coupez les tiges (à garder pour une soupe). Émincez grossièrement. Dans un saladier, mélangez le kale avec quelques cuillères à soupe de sauce et laissez mariner au frais pendant 30 minutes.

Préchauffez le four à 175°C. Avec un couteau bien aiguisé, faites une incision dans chaque châtaigne. Cuire 25-30 minutes au four sur une plaque. Coupez les panais en frites et les mettre dans un saladier avec de l'huile de coco fondue, du sel et du piment. Bien mélanger pour recouvrir toutes les frites d'huile. Faites cuire 15-20 minutes jusqu'à ce qu'elle soient tendres (je les aime pas trop cuites donc je ne les laisse que 15 minutes).

Garnir la salade avec les châtaignes, des graines de tournesol et de chanvre et servir avec les frites de panais et le reste de sauce comme dip.

3 commentaires:

  1. i may not like parsnips (i think they taste like soap!), but i love kale salads and this one is beautiful.

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    1. It's funny how, when we dont' like something, we often say it tastes like soap!

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  2. "It was love at first sight, it was love at last sight, it was love at ever sight." I've cried reading this book.

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