Parsnip, apple and kiwi entremets

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"Ici, j'essaie de vivre. Ou plutôt j'essaie d'apprendre à vivre à la mort qui est en moi."
                               "Here I'm trying to love, or, rather, I'm trying to teach the death within me how to live." 

Jean Cocteau








When I cook for myself only, I tend to make boring simple stuff (but that I couldn' t live without) : chili-avocado toasts, raw compote, buckwheat and chia porridge, raw collard wraps, also spoonfuls of almond flour that, inevitably, I choke on (umm, yeah, it has happened more than I'd be willing to admit, blame the 2-hour post-run cravings...) but lately I've noticed that I usually make up for my lack of inventiveness and the it's-boring-I-don't-want-to-eat-that feeling that comes with it with sugar-laden foods in the afternoon (chocolate and jam toasts...) and my skin just doesn't agree with that (my energy levels don't either...). So I've decided to up my everyday cooking a bit by making pseudo-elaborate things :  nothing genuinely innovative, no fancy ingredients but just a twist that makes it so gratifying.


You can make this with a spice grinder as it's only for one. For the base, you can use the nuts and dried fruit of your choice. I've chosen golden raisins and mulberries because I don't like mulberries but have a lot that need to be used. You will have leftover crème, that you can flavour with raw cacao powder and eat like that (I've stolen Hélène's idea for the crème).

Parsnip, apple and kiwi entremets
(vegan, grain-free, raw)
(for one, with leftover crème)

Base :
20 g golden raisins + mulberries
25 g walnuts

Process raisins, mulberries and walnuts until the mixture sticks together. Press dough onto a 7-cm cake ring. Place in freezer while you make the crème.

Crème :
70 g panais
70 g apple
80 ml plant milk (I used soy)

Process all ingredients until smooth (try to stick to 80 ml milk or the crème won't be firm enough). Spoon crème on top of the walnut base.

Kiwis, to garnish

Carefully top with kiwi slices, the entremets is delicate so be gentle. Pop in the freezer for 15 minutes to set a little. Remove the cake ring and enjoy.







Pour la base, on peut utiliser les oléagineux et fruits secs de son choix. J'ai opté pour des mûres blanches car j'ai un stock à écouler (je n'aime pas vraiment ça...). Il y aura de la crème en trop, je ne pense pas que ça soit un problème : avec un peu de poudre de cacao, elle est super bonne. Je me suis inspirée de la recette d'Hélène.

Entremets panais, pomme et kiwi
(végétalien, sans céréales, cru)
(pour une personne)

Pour la base :
20 g raisins blonds + mûres blanches
25 g noix

Dans un moulin à épices, mixer les noix et les fruits secs pour obtenir une pâte. Presser la pâte dans un cercle à patisserie de 7cm de diamètre. Mettre au freezer. Pendant ce temps, préparer la crème.

Pour la crème : 
70 g panais
70 g pomme
80 ml lait végétal (j'ai utilisé du soja)

Mixer tous les ingrédients au blender pour obtenir une crème lisse (ne pas dépasser 80ml de lait sinon la crème ne sera pas assez ferme). Verser la crème sur la base.

Kiwi, en garniture

Déposer des tranches de kiwi sur la crème, avec douceur (la crème est très délicate!). Mettre au freezer  une quinzaine de minutes pour raffermir. Oter le cercle et manger!

2 commentaires:

  1. i love you, lady. i am THE SAME WAY. boring, simple food for the win. this doesn't look boring to me, though ;)

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