The French Series : Roses des sables

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This time I didn't let the cat destroy my roses des sables. I patiently waited for them to cool inside.
I've got two recipes for this French chocolate treat. One is the original (at least the original in our house) and the other is healthier and has a more intense chocolate flavour.

There were the perfect chocolate fix for the Ancient Greek ceramics overdose I had to deal with  a couple of days ago. Pottery is a subject I fear or rather I don't like enough to learn the differences between the different styles and periods. Archaic, high classical, late classical. Sorry but it all looks the same to me.


White-ground lekythos, Manner of the Bird painter, Athens, Musée du Louvre



Roses des sables, version n°1
(gluten free, vegan)
(yield: about 20)

200 g unsweetened corn flakes*
150 g icing sugar
200 g 60% dark chocolate
200 g coconut oil

In a bowl, carefully mix corn flakes and icing sugar. Melt the chocolate and coconut oil together. Pour over the corn flakes and stir very well, making sure all corn flakes are covered in chocolate.
Spoon on a baking tray lined with foil. You can make small roses or bigger ones. I usually use a little more than one tablespoon for one rose.  Let cool for 1 hour in the fridge.

Roses des sables, version n°2
(gluten free, vegan)
(yield: about 10)

100 g unsweetened corn flakes*
40 g icing coconut sugar*
80 g raw cacao
90 g coconut oil, melted


In a bowl, carefully mix corn flakes, icing coconut sugar and raw cacao. Melt the coconut oil and pour over the corn flakes. Stir very well to make sure all corn flakes are covered in chocolate.
Spoon on a baking tray line with foil. Let cool for 1 1/2 hours in the fridge.



*A few technicalities:
Be careful when you buy corn flakes. As far as France is concerned, I've never found regular corn flakes that were gluten-free. Sadly, barley always invites itself in the ingredient list. Organic corn flakes usually consists of only corn. I buy those.
Same goes with icing sugar, look out for wheat starch in the ingredients.
I made my own icing coconut sugar by pulsing regular coconut sugar in a blender until it turned into a powder. It's very important you use icing sugar otherwise the result will be grainy.



FRENCH:

Roses des sables, version n°1
(végétalien et sans gluten)


200 g flocons de maïs sans sucres ajoutés*
150 g sucre glace *
200 g chocolat noir 60%
200 g huile de coco bio non-hydrogénée

Dans un bol, mélanger délicatement les flocons de maïs et le sucre glace. Faire fondre le chocolat et l'huile de coco au bain-marie puis verser sur les flocons de maïs  Mélanger doucement puis former des petits tas à l'aide d'une cuillère sur une plaque recouverte de papier d'aluminium. Laisser refroidir au réfrigérateur 1 heure. 

Roses des sables, version n°2
(végétalien et sans gluten)


100 g flocons de maïs sans sucres ajoutés*
40 g sucre glace (de coco)*
80 g cacao cru en poudre
90 g huile de coco bio non-hydrogénée, fondue

Dans un bol, mélanger délicatement les flocons de maïs, le sucre glace et le cacao en poudre. Incorporer l'huile de coco liquide puis mélanger pour recouvrir tous les pétales. Former de petits tas à l'aide d'une cuillère sur une plaque recouverte de papier d'aluminium. Laisser refroidir au réfrigérateur 1 heure et demie.

* Petits détails techniques:
Si vous êtes intolérant au gluten, méfiez vous des flocons de maïs, ceux trouvés dans les grandes surfaces contiennent quasiment toujours de l'orge. J'achète des flocons de maïs biologiques avec comme seul ingrédient: du maïs. 
Il en va de même pour le sucre glace: l'agent anti-mottant (un additif qui évite l'agglutination) est souvent de l'amidon de blé. 
Pour le sucre glace de la version n°2, j'ai réduit en poudre très fine du sucre de coco dans mon robot. Il est important d'utiliser du sucre glace sinon les roses des sables seront granuleuses.








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