"Au milieu de l’hiver, j’apprenais enfin qu’il y avait en moi un été invincible."
"In the depths of winter, I finally learned that within me there lay an invincible summer. "
L’Été, Albert Camus
Happy Happy New Year !
(Good riddance 2013)
Passion fruit macadamia cheesecake
(vegan, gluten-free, raw)
For the crust:
60 g walnuts
40 g sunflower seeds
50 g dates
In a food processor, roughly grind walnuts and sunflower seeds. Add the dates and process until it forms a dough. Line the bottom of a 20-cm springform cake tin with parchment paper. Flatten out dough on it.
For the filling:
150 g Macadamia nuts, soaked in hot water for 2 hours
7 cl coconut milk
1 lemon, juiced
seeds from one vanilla bean
1 teaspoon pure vanilla extract
7 cl coconut oil, liquid
5 cl agave nectar
In a blender, blend all ingredients until smooth. Pour the filling onto the crust and freeze overnight or at least four hours.
For the topping:
3-4 passion fruits
Remove cheesecake from freezer 20-30 minutes before serving.
Open the passion fruits and scoop the content out with a spoon. Spread on cheesecake. Serve.
Cheesecake aux fruits de la passion
(végétalien, sans gluten, cru)
Pour la base:
60 g noix
40 g graines de tournesol
50 g dattes
Dans votre robot, hacher grossièrement les noix et les graines de tournesol. Ajouter les dattes et mixer jusqu'à former une pâte. Recouvrir le fond d'un moule charnière de 20 cm de diamètre de papier sulfurisé. Presser la pâte pour former la base.
Pour le cheesecake:
150 g noix de macadamia, pré-trempées 2 heures
7 cl lait de coco
le jus d'un citron
graines d'une gousse de vanille
1 teaspoon d'extrait de vanille
7 cl huile de coco, liquide
5 cl sirop d'agave
Dans un blender, mixer tous les ingrédients jusqu'à l'obtention d'un mélange crémeux. Verser la garniture sur la base et mettre au congélateur toute la nuit (ou au moins 4 heures)
Pour la garniture
3-4 fruits de la passion
Sortir le cheesecake du congélateur 20-30 minutes avant de servir.
Ouvrir les fruits de la passion et en enlever la chair. Etaler sur le cheesecake. Servir.
that quote is absolute perfection. and the cake? it looks so creamy and delicious. happy new year, aurelie! i'm so glad to have found your kindred soul on the internets ;)
ReplyDeleteThank you Caitlin! Most people make vegan cheesecake with cashews (and I love cashew cheesecakes!) but using macadamia nuts lends a richer and creamier texture!
DeleteTout ce que j'aime dans ce cheesecake !!!
ReplyDeleteMerci! Tout le monde a adoré!
DeleteBonne année, Aurélie ! Cette citation de Camus est ma préférée de toutes et pourtant j'ai toujours besoin d'ouvrir mon livre pour vérifier : "invincible été" ou "été invincible"... !
ReplyDeleteHa j'ai un doute maintenant! Verdict?
DeleteSublime! Bonne année, Aurélie!
ReplyDeleteMerci Natalia! Une très belle année à toi aussi!
DeleteThis looks amazing! And I love the Albert Camus quote, very fitting with your recipe:)
ReplyDeleteThanks Julia for stopping by and your nice comment!
DeleteOups... Comm vide ! Je vérifie ce soir !!
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