Pumpkin cake

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"The trees are about to show us how lovely it is to let the dead things go"










This pumpkin cake almost never happened... I tried 6 times. I've never failed so many times at baking a cake (and a simple one, what's more). But the cake is here and I love it. It's only sweetened with applesauce so I'd advise to use a sweet pumpkin if you decide to make the purée yourself (I used Red Kuri, but Butternut quash would work and so would sugar pie pumpkin). Of course, you can add coconut sugar if you want and slightly up the almond milk.
The cake is grain-free and therefore a bit on the dense side (though not so much) : I think it best to bake it in a sheet tin or a springform cake tin that is not silicone (I don't think grain-free baking and silicone get along very well...).

Pumpkin cake
(vegan, grain-free, sugar-free)

150 g pumpkin purée
50 g unsweetened applesauce
100 g almond flour
25 g coconut flour
4 g baking soda
8 g grain-free baking powder
4 g apple cider vinegar
20 g coconut oil, liquid
100 ml almond milk

Preheat oven to 185°C.
In a large bowl, combine all the ingredients and mix well. It will be a bit thick but that's normal. Pour batter into a 20x20 cm sheet tin (or a tin of similar dimensions) and bake for 30-35 minutes or until a knife comes out clean when inserted. If the cake starts to brown too much, cover with foil.
Let cool completely before removing from tin.

Maple glaze
(vegan, grain-free)

15 g almond cream
10 g blanched almond butter
15 g maple syrup
pinch of sea salt (optional)
vanilla powder, to taste

In a small bowl, combine almond cream and almond butter. Add the maple syrup as well as the salt and vanilla powder


Coconut whipped cream (you'll only need one can)
Pecans

Spread coconut whipped cream on top of the cake and drizzle with maple glaze. Top with pecans.




Gâteau au potiron
(végétalien, sans céréales, sans sucres)

150 g purée de potiron
50 g compote de pommes non sucrée
100 g farine d'amande (poudre d'amandes blanchies)
25 g farine de coco
4 g bicarbonate de soude
8 g levure chimique sans céréales (à la fécule de pomme de terre par ex.)
4 g vinaigre de cidre
20 g huile de coco (liquide)
100 ml lait d'amande

Préchauffer le four à 185°C.
Dans un bol, bien mélanger tous les ingrédients. La pâte aura une consistance assez épaisse :  c'est normal. Verser la pâte dans un plat d'environ 20 cm x 20 cm. Étaler avec une spatule et cuire 30-35 minutes ou jusqu'à ce que la pointe d'un couteau ressorte propre. Si le gâteau commence à brunir un peu trop, couvrir d'une feuille d'aluminium pour le reste de la cuisson. Laisser complètement refroidir avant de démouler (très important, sinon le gâteau va se casser).


Glaçage au sirop d'érable
(végétalien, sans céréales)

15 g crème d'amande
10 g purée d'amandes blanchies
15 g sirop d'érable
une pincée de sel (facultatif)
poudre de vanille, selon votre goût

Dans un petit bol, mélanger la crème et la purée d'amande. Incorporer le sirop d'érable, le sel et la poudre de vanille.


Crème de coco fouettée (une boîte de crème suffira)
Noix de pécan

Étaler la crème de coco fouettée sur le gâteau refroidi, puis verser le glaçage en filet par dessus et décorer de noix de pécan.


7 commentaires:

  1. it's so beautiful, aurelie. i'm glad it finally came together. and only sweetened with applesauce? my kind of cake ;)

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    1. Glad you like it Caitlin! Who needs sugar when you can have apples ;)!

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  2. Magnifique !
    Et ce glaze ! Il faut absolument que j'essaie, je suis une fan inconditionnelle du duo amande/érable !
    C'est chouette de te lire à nouveau, Aurélie :-)

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    1. Merci Ophélie! J'espère que le glaçage te plaira si tu l'essaies (Je recommande vraiment la pointe de sel, ça change la donne, enfin moi j'aime bien la purée d'amandes avec du sel...)

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  3. Miam! Il doit être terrible! je l'aime d'avance :)

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  4. Bonjour !

    J'ai fait ce gâteau sous forme de muffins, c'était très bon, et aussi très moelleux, merci pour la recette ! N'ayant pas les ingrédients pour le glaçage et la crème, j'ai mélangé de la purée de potimarron et du lait de coco, et j'ai mis le mélange au congélateur quelques temps... Résultat frais et crémeux, super !

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