Beet it

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I know I overdid it but it was totally worth it.
Beetroot enthusiasts rejoice!

(And for those who shun beetroot, what you can do is use 400 g potatoes and 200 g beetroot for the gnocchi and add one more apple to make the juice sweeter)



Beetroot gnocchi
(vegan, gluten free)

350 g beetroot, cooked in a pressure-cooker (reduces the cooking time by half) or roasted
250 g floury potatoes, roasted
200 g brown rice flour
1 tablespoon fresh or dried sage
salt & pepper
olive oil, to fry

to serve:
mâche
capers
white pepper


Process the beetroot until smooth. Transfer into a mixing bowl. Purée the potato and add it to the beetroot. Mix well. Season with salt, pepper and sage. Add the flour gradually. You might need more or less flour : it depend on the potato variety, the water content in your beetroot. The dough should be airy enough but should not stick. Onto a floured surface, divide the dough into 6 balls and roll each ball into a rope. Cut them  into 3-cm chunks.
Cook the gnocchi in boiling water for 3-4 minutes. With a skimmer transfer the gnocchi onto a heated pan. Drizzle with olive oil and fry for a couple of minutes. Add more oil if the gnocchi start to stick.
Serve on mâche, with capers and freshly ground white pepper.





Beetroot and fennel juice

1/2 fennel
1 beetroot
2 small apples (works great with Granny Smith)

Place all ingredients into a juicer and juice. Alternatively, you can use a blender and then sieve the liquid but I'm not sure it works for fennel.



FRENCH:

Si vous n'aimez pas la betterave, passez votre chemin. Ou alors il vous faut changer les proportions : 400 g de pommes de terre et 200 g de betterave pour les gnocchis, et pour le jus, ajouter 1 pomme, ça le rendra plus sucré, mais je vous préviens il aura toujours le goût de betterave!

Gnocchi à la betterave
(végétalien et sans gluten)

350 g de betterave, cuite au four ou à l'eau (utiliser une cocotte minute pour réduire le temps de cuisson)
250 g de pommes de terre à chair farineuse, cuites au four
200 g de farine de riz
1 cuillère à soupe de sauge fraîche
sel et poivre
huile d'olive

pour servir:
de la mâche
des câpres au vinaigre
du poivre blanc

Passer les pommes de terre et la betterave au presse-purée ( ou mixer au robot). Laisser tiédir puis transférer dans un bol, assaisonner et ajouter la sauge. Incorporer la farine de riz peu à peu en travaillant la pâte jusqu'à ce qu'elle soit bien homogène. La pâte doit être légère mais ne plus collée. 
Diviser la pâte en 6 boules et former des serpents avec chacune. Couper tous les 3 cm. 
Plonger les gnocchis dans une casserole d'eau bouillante et salée. Les égoutter dès qu'ils remontent à la surface. Les passer à la poêle avec de l'huile d'olive. Servir sur un lit de mâche, avec des câpres et du poivre blanc.


Jus de betterave et de fenouil

1/2 fenouil
1 betterave
2 (petites) pommes Granny Smith

Passer les légumes et les pommes à la centrifugeuse. C'est prêt!

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