Fichissimo

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Those fig bars are a failed attempt to make "Figolus", which I believe are called Newtons. Figolus were one of the few vegan biscuits I could find. Until gluten decided to mess with my life.

Fig bars
(vegan, gluten free)

For fig paste
125 g dried figs, chopped
120 mL non-dairy milk (I used almond)
1/2 teaspoon baking soda

For dough
90 g oat flour
10 g rolled oats
20 g coconut sugar
1 teaspoon baking powder
pinch of salt
10 g thick agave nectar
1 "chia egg"*
40 g coconut oil
42 mL non-dairy milk


Preheat oven to 180°C. Coat a 20x20 cm pan with coconut oil.
Place chopped figs, milk and baking soda in a pan. Bring to a boil and reduce heat. Cook for 10 minutes until it thickens. At that point, you can blend the paste in a food processor if chunks remain. (I chopped my figs in very small cubes so I skipped this step). Let cool and set aside.

To prepare the dough, place the dry ingredients in a bowl and stir to combine. Stir in the wet ingredients and mix well. Transfer half the mixture into the prepared pan. Press it down evenly. Spread the fig paste on top of it and smooth out. Cover with the remaining dough and press it down evenly.
Bake for 25-30 minutes. Cut into bar once completely cooled.


* Make a "chia egg" by combining 15 g chia seeds and 5 mL water and letting it rest for a few minutes. It should form a gel.



FRENCH:

Tentative foirée de figolus =  barres aux figues. Très moelleuses, sans gluten et végétaliennes!

Barres aux figues
(végétalien et sans gluten)

Pour la pâte de figues:

125 g de figues séchées
120 mL de lait végétal (j'ai utilisé du lait d'amande)
1/2 cuillère à café de bicarbonate de soude

Pour la pâte:

90 g de farine d'avoine
10 g de flocons d'avoine
20 g de sucre de coco
1 cuillère à café de levure chimique
1 pincée de sel

10 g de sirop d'agave
1 "oeuf graines de chia"*
40 g d'huile de coco non raffinée
42 mL de lait végétal

Préchauffer le four à 180°C.  Huiler un moule (20 x20 cm) allant au four avec de l'huile de coco.
Dans une casserole, mettre les figues coupées en cubes, le lait et le bicarbonate de soude. Faire cuire pendant 10 minutes jusqu'à ce que le mélange épaississe. Mixer dans un blender. 
Pour préparer la pâte, dans un bol, mélanger les ingrédients secs puis ajouter le sirop d'agave, l'"oeuf", l'huile de coco et le lait jusqu'à ce que ce soit homogène. Disposer la moitié de la pâte dans votre moule et presser avec les doigts. Tartiner de pâte de figues puis couvrir avec la pâte restante. Presser à nouveau pour que la pâte soit répartie de manière uniforme. Cuire au four pendant 25-30 minutes.



* un "chia egg" = 15 g de graines de chia + 5 mL d'eau. Laisser reposer 5 minutes pour que le mélange forme un gel.



3 commentaires:

  1. hi there! i just found your blog and i think it is lovely!

    i always loved fig newtons growing up and would love to give these a try!

    ps- i was an art history major, too ;)

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    1. Oh thank you! I hope you'll like them if you try and make them!
      What university/school did you attend?

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  2. Aurelie, this fig bars looks delicious. I love fig newtons, You have a great space.

    Thanks for giving your feedback on Immune juice.

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